WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Haakon Andreas Olsen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Haakon Andreas Olsen

Haakon Andreas Olsen (18.9.1923 i Tromsø - 22.8.2010 i Oslo).Gift med Betty Ugedahl (-2009 ). De hadde døtrene Hanne og Guri.

Haakon Olsen tok Examen artium som privatist, 21 år gammel. Med gode resultater og stipendium gikk turen til NTH. Han begynte på arkitektstudiet, men flyttet etter ett år over til fysikkstudiet, tiltrukket av det spennende miljøet som professor Harald Wergeland hadde utviklet innen teoretisk fysikk.     Etter sivilingeniør-eksamen i 1950 fulgte en rask akademisk karriere for den skarpskodde og hardt arbeidende fysikeren. Han tok doktorgraden i 1953, ble dosent ved NTH i 1956 og personlig professor i 1962. I 1965 ble han ordinær professor i Fysikk ved NTH med det vi kan kalle et uordinært mandat -- "med plikt til å forestå undervisningen ved Norges Lærerhøgskole, Trondheim".

I 1969 ble Haakon Olsen rektor ved Noregs Lærarhøgskole og ble en sentral aktør i utformingen av universitetsstrukturen i Trondheim, da NTH, Lærerhøgskolen og Vitenskapsmuseet ble slått sammen til Universitetet i Trondheim. Han var formann i Interimsstyret for Universitetet i Trondheim i årene 1972-75. Han ledet også planleggingen av den første utbyggingen av universitetssentret på Dragvoll. Haakon Olsen tok også aktivt del i virksomheten til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, der han ble innvalgt allerede i 1958. Han var vitenskapsselskapets preses i seks år fra 1990. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1962.


Kilde

  • 1. Minnetale Det Norske Vitenskapsakademi
  • 2. Wikipedia
  • 3. Professorer og professorater NTH 1960-69.

Eksterne lenker