WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


H. F. Klingenberg AS

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
H. F. Klingenberg A/S
H. F. Klingenberg A/S

H. F. Klingenberg AS, Kjøpmannsgata 22, grunnlagt 1839 av Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg.

Firmaet ble snart et av de ledende i Trondheim. Virksomheten omfattet lenge både eksport- og importhandel. Firmaet eksporterte skinn, fiskeprodukter (tørrfisk og klippfisk), havre og trelast, mens importen bestod av salt, kaffe, sukker, sirup samt andre kolonialvarer.

Klingenberg var i sin tid en av Trondheims største seilskipsredere. firmaets hurtigseilende klipperskonnerter «Zarita I» og «Zarita II», «Martha» og «Helene» gikk således i en årrekke i klippfiskfarten på Brazil, med kaffe som den viktigste returlast. foruten farten på de oversjøiske markeder, gikk firmaets seilskip i eksport- og importtraden på flere store havnebyer i Vest- og Mellom-Europa.

Da grunnleggeren døde i 1887, overtok den eldste sønnen Halfdan Fredrik Klingenberg firmaet. Han etterfulgte faren som russisk konsul i 1875.

Firmaet gikk over til aksjeselskap i 1902 med konsul Halfdan Fredrik Klingenberg og grosserer Johan Rønning som styre. I 1918 solgte H.F. Klingenberg sine interesser i firmaet. Johan Rønning ble da hovedeier og stod som sådan til sin død i 1930. Ved hans død overtok hans eldste sønn Finn Rønning.

Firmaet hadde kolonialvarer med kaffe som hovedvirksomhet på midten av 1900-tallet. Brenning og pakking av kaffe foregikk i eget brenneri i firmagården. Her var også krydderimølle.

40 personer var engasjert i 1949. Forretningen var drevet i egen eiendom. Firmaet hadde brygge i Kjøpmannsgata 23.

Bygningen brente ned i 19..

Kilder

  • Olaus Schmidt. Handelsboka for Trondheim 1946