WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hårstad

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Hårstadgårdene 1952
Hårstad gård i 2018. Foto: Jan Habberstad
Hårstad gård sett fra Nord-tiller.Foto: Jan Habberstad 2018
ved Haarstads Minde 2018

Haarstad gnr 59 (nå 325) i Tiller.

Tiller historielag forteller:

Hårstad er en av flere gårder med navn på -stad i Tiller og Leinstrand. Denne endingen var opprinnelig -stadir, en navneklasse som antyder rydding i perioden 600-800 e.Kr. Slike navn er oftest sammensatt med et mannsnavn, i mange tilfeller selve rydningsmannen.

På Hårstad, gamle Hårekstadir, var det slik kanskje en mann ved navn Hårek som gikk løs, hogde trær, brøt stubber og stein.

12-1300 år seinere var innmarka rundt gården på ca. 300 mål, flat og fin mot nord, men nokså bakkete mot sør og øst. Her, i Solbergbakkan, var det populære skibakker om vinteren. Navnet skrev seg fra familien på gården siden 1937. Eieren i 1952, Arne Solberg, var en kjent kommunal skikkelse i Tiller, ordfører i 30-årene. I bakgrunnen til høyre ligger eiendommen Hårstad Minde,der Svein Fløttum drev pleiehjem for kvinner, og lenger bak Sjetnan-gårdene og Tiller kirke.


I bygdebok for Tiller finnes gårdsbeskrivelsen for Hårstad fra side 572

Kilder

  • Tiller bygd- og by. Henry Kristian Jensås 1980