WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Gutterealskolen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Gutterealskolen til høyre i Dronningens gate
Gutterealskolen var en del av Trondhjems borgerlige Realskole.

Realskolen hadde fra starten av tilhold i en bygning som tilhørte Waisenhuset.Det første elevkullet som begynte i 1783 bestod av 8 jenter og 34 gutter. I 1801 ble skolen gjort kjønnsdelt ved at Pikerealskolen ble utskilt som egen skole. Dette var landets eldste pikeskole og først i 1900 ble skolen igjen slått sammen med gutteskolen. I 1869 ble undervisningen delt i to, en middelskole og et gymnasium. I 1829 fikk de sin egen bygning da Hilmar Meinckes arvinger året før kjøpte Grambowgården som ble overlatt til Realskolen.

Gården ble ødelagt ved bybrannen i 1841, og skolen fikk forært en ny skolebygning av Jacob Schavland Gram, en bygning som hadde stått på By bruk ved Steinkjer. Bygningen i Dronningens gate ble 1860-1900 benyttet av Gutterealskolen, mens Pikerealskolen holdt til i Dronningens gate 1B. Den gamle realskolen ble solgt i 1896, og hadde fra 1898 tilhold i Dessengården. Skolens nye store bygning i Vår Frue gate 1-3 stod ferdig i 1900. Arkitekt Lars Solberg (arkitekt). Realskolen ble 1956 slått sammen med Trondhjems kommunale middelskole og skiftet navn til Gerhard Schønings skole.

Kilder

  • 1. Trondheim byleksikon