WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gustav Lorentzen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav Lorentzen

Gustav Fredrik Lorentzen (født 28. september 1947 i Bergen, død 21. april 2010 i Bergen) var en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Av utdannelse var han sivilingeniør i akustikk fra NTH.

Gustav Lorentzen var sønn av engelskfødte Rosemary («Siss») Fewkes Lorentzen og dr. techn. Gustav Fredrik Lorentzen, profilert, mangeårig professor i kuldeteknikk ved NTH/NTNU i Trondheim.

Gustav Lorentzen gikk på Berg skole fra 1954 - 1960.

Han er for de fleste best kjent som sitt alter ego «Ludvigsen» i duoen Knutsen & Ludvigsen (1970–1986). Han hadde en karriere som soloartist etter at duoen ble oppløst i 1986.

Lorentzen hadde turneer alene og sammen med musikere som Trygve Thue, Frode Alnæs og Bergen filharmoniske orkester. Han har også skrevet flere barnebøker og bøker for voksne om barns rettigheter, om rasisme, omsorg og terapi overfor barn. Han var nasjonal Goodwill-ambassadør for UNICEF fra 1993. Han laget også TV-serien 1. klasse over flere sesonger på NRKs Barne-TV.

Lorentzen fikk Spellemannprisen i klassen barneplater seks ganger, to av dem som den ene halvdelen av Knutsen & Ludvigsen. Som soloartist har han vunnet Spellemannprisen 1987 for Ludvigsens hostesaft, 1990 for Bli blid, 1992 for 1. klasse og 1995 for Kanskje kommer kongen. Også den femte og siste soloplaten, Amadeus (1997), ble nominert. Blant hans mest kjente sanger som soloartist er «Dame som viser frem rompen sin», «Ikke slå», «Forrest i køen» og «Bli blid».

Fra slutten av 1990-tallet arbeidet Lorentzen sammen med psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume om å hjelpe flyktningebarn traumatisert av krig. De ledet en mengde terapigrupper både hjemme og i utlandet, og holdt kurs om emnet i Norge, Sverige, Danmark, Marokko, Algerie og Sudan. I dette samarbeidet han også med Lisbet Palme.

Lorentzen døde brått av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen 21. april 2010.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Gustav Lorentzen» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.