WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Gråkallen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Albumets forside
Gråkallen, et fjell i Bymarka, 552 meter over havet. Navnet kommer trolig av at fjellet sett fra sjøsiden, kan minne om skallen på en gammel grå mann.

Gråkallen er Bymarkas høyeste fjell og er et populært utfartssted. Det er oppført en stenvarde på toppen, Varden på Gråkallen, denne er datert 1884. Gråkallen var muligens et vardefjell. Fra Gråkallen Panorama er det god utsikt i alle retninger.

Trondhjems Turistforening oppførte sin første hytte, Gråkallhytta her i 1889. Hytta ble solgt til Trondheim kommune i 1920, men ble fortsatt benyttet av turistforeningen inntil tyskerne rev den i 1942. Under 2. verdenskrig anla tyskerne lytte- og vaktstasjon på fjellet.

På Gråkallen finnes militære anlegg, tidligere brukt av Forsvarets Tele- og Datatjeneste. Svært synlig var lenge Forsvarets 2 kupler som dekket radarinstallasjonene. I 2013 forsvant den ene kuppelen under Stormen IVAR.

Bildet er en skisse laget ut fra originale foto før ca 1910.

Kart over Gråkallen

O.Werners Forlag Trondhjem

Kilde

  • 1. Album fra Trondhjem og Omegn. O. Werners forlag Trondheim. Dato ukjent.
    Eies av Ester Habberstad.
  • 2. Trondheim byleksikon

Eksterne lenker