WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gerd Kjølaas

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd Kjølaas

Gerd Kjølaas (22.5.1909 i Trondheim - 30.1.2000 i Oslo) var datter av grosserer Hans Martin Kjølaas og Karen Bohne. Familien bodde i Elgesæter gate 11.

Gerd Kjølaas var ballettdanser, koreograf og pedagog. Hun grunnla i 1928 en fridansskole i Trondheim. Hun debuterte som danser og koreograf i Studentersamfundet i Trondhjem 29. april 1931, da hun gikk på scenen med et egenprodusert program med 60 av sine elever.

I 1934 flyttet Gerd Kjølaas til Oslo. I 1940 startet hun 2-årige utdannelsesklasser for dansere, pedagoger og koreografer hjemme i sin stue på Uranienborg Terrase. hennes store koreografiske verk "Mot Ballade" er skapt over en novelle av Hans E. Kinck, og med musikk av Tore Sinding. I 1947 startet Gerd Kjølaas ballettskole i Oslo sammen med Louise Browne. Året etter startet de Ny Norsk Ballett som i 1948 debuterte på Det Norske Teatret..

I 1952 åpnet Gerd Kjølaas Ballettakademiet i Oslo og drev dette i 20 år. Da Norsk Opera åpnet 1958 ble Operaballetten en realitet. Den hadde sin rot i Ny norsk ballett og Den norske ballett.

Gerd Kjølaas ble hedret med Kongens fortjenestemedalje i gull i 1969.

Bydel Grünerløkka har vedtatt at plassen mellom Dansens Hus og Mathallen på Vulkan skal hete Gerd Kjølaas´ plass. Skiltet utenfor Dansens Hus ble avduket 17. desember 2014 av bydelsutvalgets leder, Per Østvold.

Kilde

  • 1. Bodil Skjånes Dugstad. Hvem var Gerd Kjølaas. Årbok 2014 Arbeiderbevegelsens historielag i Trøndelag.
  • 2. Norsk biografisk leksikon


Eksterne lenker