WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Veinavn på Ranheim 9

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Fykenvegen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Veinavn på Ranheim 9

Denne artikkelen er skrevet av Olav Paulsen, Ranheim Bydels Museums Historielag. Artikkelen ble første gang publisert i Ranheimsavisa. Artiklene om veinavn på Ranheim går over flere artikler.


Denne gang skal vi se på noen veinavn i den sørligste del av Ranheim, nemlig Reppe, Markaplassen og Vikåsen. Av disse er Reppe tidligst bosatt. Navnet kommer fra bekk- eller elvenavnet Rappin, d.v.s den rappe. Både Vikelva og bekken fra Solemstjønna er nevnt som opphav til navnet. Reppe er et såkalt vin-navn, opprinnelig Rappvin. Vin betyr på gammelnorsk slette eller eng. Bekken går over sletta, mens elva går ned gjennom skogen. Undertegnede holder derfor bekken som mest sannsynlig opphav.

Vikelvvegen, Vikelvfaret og Vikåsen har fått nav etter Ranheims første gård Vik. Disse stedene tilhørte gårdens utmark, og lå i nærheten av Vikelva. Vikerauntjønna ved Jonsvannsvegen har også samme opphav; nemlig en husmannsplass under gården Vik, Vikeraunet.

Fykenvegen går fra Reppevegen inn til forsamlingshuset Fykeborg. Navnet er muligens avledet fra ordet fokk, noe som i så fall betegner at stedet er utsatt og værhardt. Vi har også et eksempel på dette på Ranheimsvegen vest for Rotvoll, Fykahaugen, som er oppkalt etter plassen Fyken.

Markaplassen er oppkalt etter en gammel husmannsplass med samme navn. Plassen ble bosatt allerede på 1600-tallet, og etter hvert overtatt og oppdyrket av Peder S. Nervik fra Selbu. Han kom i arbeid på Ranheim Papirfabrikk, og kjøpte plassen av bedriften i 1919.

Osvegen er navnet på en av de gamle ferdselsveiene mellom Ranheim og Jonsvatnet. Den andre gikk fra Reppe, forbi Tjønnstuggu og over «Skaret». Osvegen ender opp ved nordenden av Jonsvatnet, ved Litjvannet. Der lå det en husmannsplass under Ranheim Vestre som hadde navnet Osen. Ved dette stedet gikk Jonsvatnet over i Vikelva, som for øvrig er Jonsvatnets eneste naturlige utløp.

Sagplassvegen ligger også i området mellom Reppe og Jonsvatnet. Navnet tyder på at det i sin tid lå et sagbruk her. Etter som Vikelva ikke har noe særlig fall på denne strekningen må sagbruket ha blitt drevet med annen energi enn vannkraft. Det var antagelig en dampsag.

Når vi er inne på Vikelva tar vi også med veien Fossbakken lengst øst i Olderdalen. Den har fått navn etter husmannsplassene Øvre Fossen og Nedre Fossen. Som nevnt i en tidligere artikkel var det møllebruk tilknyttet begge disse plassene.

Kilde

  • Olav Paulsen