WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Frode Rinnan

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Frode Rinnan

Arkitekt Frode Rinnan (12.12.1905 i Trondheim - 15.2.1997) var sønn av skipsinspektør Carl Julius Rinnan f. 1880 New Orleans og Thonny Nielsen f. 1881. Frode Rinnan ble 1936 gift med Anna-Greta Adeler (12.9.1911-) datter av direktør i Gøteborg Axel Adeler ( og Rut Hallenborg, f. 1888.

Han ble immatrikulert ved NTH i 1926, eksamen på arkitektavdelingen 1930.

Frode Rinnan var ekte trondhjemsgutt. Selv om familien tilhørte arbeiderklassen, var han tidlig bestemt på å bli arkitekt. Etter realartium og en stund «murarbeider», sto studier på NTH for tur. Han viste seg snart som en ledertype, og da Studentersamfundet i Trondhjem i 1929 flyttet fra gamle Cirkus over til det nye «Casa Rossa», var Frode Rinnan formann. I revyer var han aktivt med, både som tekstforfatter og sanger.

Like etter han hadde avlagt eksamen ved NTH i 1930, fikk han – som så mange andre - oppleve å være arbeidsløs ung arkitekt. Men den tiden fylte han med andre aktiviteter i hjembyen. Han hadde i 1928 oppdaget Otto Nielsen i russerevyen hans. Som vikarierende programsekretær i den nye Trøndelag Kringkaster hentet Rinnan inn søskenparet Gerd og Otto, noe som ble starten på Ottos radioliv mange år fremover.

Da Frode Rinnan fikk arbeid i Oslo som tilsvarte utdanningen, var han tapt for hjembyen. I hovedstaden satte han etter hvert sitt preg på byen. Han drev egen praksis i årene 1936-82, og som arkitekt for Oslo idrettsvesen 1936-65 tegnet han idrettsanlegg som gamle Bislett stadion, Jordal Amfi og Holmenkollbakken. Han har også tegnet Frognerbadet og Njårdhallen. Han skapte Universitetssenteret på Blindern og ble i etterkrigstiden en pioner i den såkalte sosiale boligbyggingen: Han regulerte og tegnet flere av drabantbyene i etterkrigstidens Oslo, blant andre Lambertseter, Keyserløkka og Tveita.


I Oslo bystyre representerte Rinnan Arbeiderpartiet i sju år og deltok også aktivt i det faglige. Han var president i Norske Arkitekters Landsforbund 1959-63, og ble æresmedlem fra 1980. Før krigen var han aktiv i Socialistiske Arkitekters Forening.

En veg er oppkalt etter han på Moholt i Strinda, Frode Rinnans veg.

Se også

Kilde

  • 1. Norges Tekniske Høgskole 1947-50. Aktietrykkeriet i Trondheim 1952
  • 2. Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-1929. O. Delphin Amundsen. Dreyers forlag - Oslo 1950
  • 3. Adresseavisen
  • 4. Hvem er hvem 1950

Eksterne lenker