WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Frimurerlogen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Frimurerlosjen i 2013

Frimurerlogen, Kongens gate 3, ble oppført i sin nåværende form 1899-1902. Den tidligere bebyggelsen i Kongens gate 3 var da da revet.

Denne praktbygningen danner fondveggen øverst i Søndre gt, med hovedtrappa rett ut mot starten på gata. Den ble oppført 1899-1902. Flere arkitekter var med på å forme praktbygget: Johan Christensen og Lars Solberg (eksteriøret og fasadene), Axel Guldahl (inngangspartiet, vestibylen og trapperommet), Karl Norum (bl a storsalen).

Den ble innviet av den siste unionskongen, kong Oscar II, som la ned grunnsteinen da han var her på byjubileet i 1897, og innviet bygningen i 1902. Det var også siste gang han var her i byen. Han var selv var frimurer, og øverste leder for frimurerne både i Sverige (1872-1907) og Norge (1872-1905).

Den store salen har vært brukt også som selskaps- og festivitetslokale og konsertsal; det var en forpliktelse overfor byen siden kommunen bidro økonomisk til bygningen. Den store festsalen er kjent for sin svært gode akustikk som konsertsal. Den er usedvanlig rikt utsmykket, bl a med takmaleri. Trondheim symfoniorkester hadde her sin faste konsertsal helt til orkesteret flyttet permanent over til Olavshallen i 1989. I første etasje er den store spisesalen. Den har også inngang fra parken i vest, og det har i flere perioder vært restaurantdrift åpent for alle.

1902-34 hadde Trondheim Børs sine lokaler i bygningen med inngang mot vest.

Bildet er en skisse laget ut fra originale foto før ca 1910.


O.Werners Forlag Trondhjem

Kilde

  • Album fra Trondhjem og Omegn. O. Werners forlag Trondheim. Dato ukjent.
    Eies av Ester Habberstad.
  • Adresseavisen 4.2.2017