WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forsvarsrunden

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsvarsrunden nærtur-skilt.
Utsikt fra Småbergan. Foto: Jan Habberstad 2021
Kart over Forsvarsrunden
Infotavle ved Persaunet leir

Nærturen Forsvarsrunden går gjennom Småbergan, Rosenborg, Skyåsparken og Kuhaugen og er 5,4 kilometer lang. . Store deler av stien går gjennom tidligere Strinda kommune. Runden går i et område av stor militærhistorisk interesse.

Stien passerer Kristiansten festning som har en historie helt tilbake fra slutten av 1600-tallet og hadde en strategisk plassering i forsvaret av Trondheim.

Kasernen, en staselig bygning i Festningsgata, ble bygd i 1901 og har frem til 2002 huset forskjellige militære utdanningsinstitusjoner.

Persaunet leir ble bygd av tyskerne under andre verdenskrig for å være forlegningsleir og hovedkvarter for 13. ubåtflotilje. I dag er flere bygninger fredet, mens deler av leiren er utbygd til boliger.

På Kuhaugen ble det under 2. verdenskrig også etablert forskjellige militære installasjoner av tyskerne. I dag er Luftforsvarets krigsskole etablert i leiren.

Fra utsikten på Skyåsen er det en fantastisk utsikt mot Trondheim og Trondheimsfjorden. Sivilforsvarets fredede utkikkspost i Skyåsparken er et eksempel på tiltak iverksatt under den kalde krigen fra begynnelsen av 50-tallet.

Se også