WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forsvaret mot Armfeldt i 1718

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Den svenske kongen Karl 12. startet i 716 en offensiv om å erobre hele Norge fra Danmark. Flere tusen norske soldater var utskrevet til flåten i København, og sju-åtte årsklasser var innrullert i styrkene i Norge.

Vincents Budde var øverstkommanderende nordafjells. Han kunne våren 1718 kommandere over fire kavalerikompanier og seks infanterikompanier ved Stene, fem kompanier i Stjørdalen, to i Tydalen, to i Meråker, ett iSnåsa og seks i Holtålen. Supplert med styrker fra østlandet var det samlet 8.000 soldater i Trøndelag.

Forsvaret av Trondheim var i begynnelsen av september 1718 basert på 300 mann på Munkholmen og 800 mann på Kristiansten festning. Da begynte en rask forsterkning av skanser og bastioner inne i byen. Bebyggelsen på Bakklandet som rommet 500 personer ble dels revet ned og tømmeret brukt i festningsverkene, dels brent. Frammarsjen til Armfeldts styrker stoppet imidlertid opp, noe som ga forsvaret av Trondheim an avgjørende pause.

Det Oplandske regiment under kommando av Jørgen Otto Brockenhuus kom Trondheim til unnsetning med 720 mann, og Det Akershusiske regiment med like mange under oberstløitnant Fredrik von Rappe. To rytterskvadroner på tilsammen 160 mann kom fra oberst Kruses Dragonregiment, og dette ble ledet av oberstløytnant Fredrik Budde, bror av vincents Budde. Omtrent 4.500 til 5.000 soldater var da samlet i trondheim, noe som var like mange som innbyggertallet (5.500 i 1718). I november var bemanningen på Kristiansten festning oversteget 1.000 mann.

I midten av september kom det krigsskip til unnsetning. Orlogsskipet Sydermandland, fregatten Søridderen og huggerten Landsort la seg til i Ilsvika, mens hugggerten Fortuna forsterket Brattøra.

Lørdag 8. september (Juliansk kalender) red oberstløytnant Fredrik Budde med 50 dragoner mot Tiller der nordmennene dagen før hadde brent ned en bro over elva. På tilbakeveien kom de i kamp med svenskene ved en bro ved Sundland, lyktes å ta seg inn i byen, men mistet 9 mann.

Imidlertid kom det ikke til større kamper før Armfeldt valgte å gå forbi Trondheim og krysse Nidelva sør for Øvre Leirfoss.

Se også

Kilder

  • Ida Bull. Trøndelags historie bind 2
  • Anders Hansson. Armfeldts karoliner