WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forsøgets papirmølle

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Allerede i annen halvdel av 1700-tallet var det en kruttmølle her, se Kruttfabrikken på Selsbakk. Da dette ble nedlagt rundt 1820 var det klart for ny virksomhet.

Forsøgets papirmølle ble grunnlagt av Broder Lysholm Krogh i 1830 ved LeirelvaSelsbakk. Starten til bedriften var Selsbakk som ble kjøpt av Krogh i 1819. Han anla brenneri, garveri og kornmølle her.

Forsøgets papirmølle var i likhet med øvrige gamle papirmøller beregnet på håndproduksjon. Produksjonen omfattet fra skrivepapir til takpapp. Takpappen ble framstilt i firkantede sammenlimte stykker, som ble spikret på taket og senere oversmurt med tjære. Det ble også framstilt glanspapir til omslag i bøker.

Sønnen Harald Krogh overtok fabrikken i 1842. I 1873 ble anlegget modernisert og omdannet til Throndhjems Papir og Papfabrikk.

Forsøgets papirmølle


Kilder

  • 1. Det Norske Næringsliv, Sør-Trøndelag Fylkesleksikon utgitt 1949.
  • 2. Strinda bygdebok 2. bind

Interne lenker