WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Fjell i Trøndelag

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Der fjellene blåner
Fjellene i Trøndelag har hatt mange funksjoner opp gjennom tidene. I historisk tid knytter det seg sagn og historier til flere av dem. Navnsettingen beskriver ofte en funksjon, f.eks. som varslingsfjell der varder ble påtent og ga beskjed om fiendtlig ankomst. I andre tilfeller beskriver navnet fjellets plassering i forhold til sola i lokalsamfunnet, f.eks. Nonsfjellet. Fjellets utseende gjenspeiles også i navnsettingen.

Bygdeborger ble også ofte plassert på strategiske fjelltopper. Observasjonsposter til vakt mot fiender var en viktig funksjon.

Senere ble fjellenes strategiske beliggenhet til nyere militære formål utnyttet, med radarstasjoner, antenneanlegg, oppservasjonsposter, og ulike våpensystemer.

I sivil sammenheng har telegrafvesenet og kringkasting satt opp en rekke antenneanlegg og linkanlegg på flere topper.

I vår tidsalder har andre bruksformer overtatt med rekreasjon som et hovedformål. Vindkraft som energikilde er også i ferd med å endre landskapsformen i mange fjellområder.

Foto: Lars Habberstad

Fra Reinsfjellrennet 4.april 1938


WikiStrindas redaktør har laget en oversikt over vardefjell i Midt-Norge. Denne lista viser navn på fjelltopper som er beskrevet som vardefjell, samt endel andre fjell der navnet indikerer at det kan ha forekommet varder. Listen inneholder koordinater, fjellets høyde, navn og hvilken kommune det tilhører.

En supplerende liste viser fjelltopper i Midt-Norge. Her er det vesentlig fjell i Sør-Trøndelag som er medtatt, men samtlige vardefjell er også der. Fjell merket * inngår i Per Christiansens artikkel.

Kilde

  • 1. Vardebål i tusen år. Per Christiansen. Tiller Historielag årskrift 2001


Eksterne lenker