WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fiskarheimen i Sør-Gjeslingan

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan
Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan. Foto: Jan Habberstad 2019
Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan. Foto: Jan Habberstad 2014
Bilde inne i Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan. Ukjent fotograf
Bilde ved Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan. Ukjent fotograf
Bilde ved Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan

Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan ble oppført 1885 etter at Fiskaralmugen foretok pengeinnsamling i 1883. Bygningen ligger på Flatholmen.

Fiskarheimen ble etter hvert overtatt av Indre Sjømannsmisjon som stod for drift og vedlikehold. Oline Skreddernes fra Jøa var bestyrer ved heimen i mange år. Heimen fungerte både som bedehus og forsamlingshus. Her var lotteri, og ofte kom emisærer og holdt andakt. Her kunne man treffe kjentfolk, skrive brev, lese aviser og høre nytt. Det ble solgt kaffe og sjokolade, og den berømte sviskergrøten, som alle som har vært på Gjæslingan kjenner til. Spesielt på søndager var det folksomt på heimen. Da kledde fiskerne seg opp i "finstasen" og møtte til sosialt samvær.

Kaffestund i Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan

Kaffestund i Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan

Høsten 1982 ble Fiskarheimen i Sør-Gjæslingan overdratt fra Den Indre Sjømannsmisjon til Woxengs Samlinger. En storslått gave på vel 240 kvm. i grunnflate.

Fiskarheimen er et vigslet bygg. Det er ikke ulikt bedehuset på Rørvik. Begge bygningene har leilighet og møterom, og begge har to etasjer.

Foreningene Gjeslingans Venner og Havbåra benytter Fiskarheimen som serveringssted og til ulike arrangementer.

Kilder