WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Fagerheim

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fagerheim gård brenner (1977)
Foto: Trondheim Byarkiv

Fagerheim, også kalt Devlehavn, gnr. 3/2, tidligere eiendom øst for nåværende Jørgen B. Lysholms vei; opprinnelig en parsell av Devle, fradelt 1801 som Lysholms Minde, og solgt til brødrene stadthauptmann Nicolai Lysholm og kjøpmann Johan Mølmann Lysholm. De oppførte gårdsbebyggeise og et såpekokeri på eiendommen Devlehavn - Lysholmsminde.

1827 ble den overtatt av brennerieier Jørgen B. Lysholm og 1871 av Konsul Anton Jenssen, som bygde nye hus og gav stedet navnet Fagerheim. I hans tid ble det drevet såpe-, salpeter- og malingfabrikk på Fagerheim.

Anton Jenssen ble etterfulgt som eier av sønnen bryggerieier Harald Jenssen. Gården ble beslaglagt av tyskerne under den annen verdenskrig, og hovedbygningen gjorde tjeneste som lokaler for ledelsen ved Lade flyplass.

Etter krigen overtok Trondheim kommune eiendommen og brukte den som byggegrunn for bydelen Fagerheim. Bygningene ble revet, og de verdifulle billedtapetene i hovedbygningen ble gitt til Klubselskabet Harmonien.

Den siste bygningen på Fagerheim ble ødelagt av brann 1977. Til gården hørte husmannsplassen Berget.

Kilde

  • Trondheim Byleksikon 1996

Eksterne lenker