WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Emigrasjon utenfor Amerika

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

USA var det store reisemålet for emigranter fra Norge. Men noen tok også en annen vei, til Karibien, Sør-Amerika, Afrika, Asia og Oseania.

Dansk Vestindia

Danmark hadde kolonier i Karibien i nesten 250 år. Det var derfor en del nordmenn som også kom til øysamfunnene St. Thoms, St. Jan og St. Croix. 150- 200 nordmenn slo seg ned på øyene i kortere eller lengre tid somembetsmenn, plantasjeeiere, soldater og sjøfolk. En av de mest kjente var Engelbert Hesselberg (1728-1788), opprinnelig fra Norderhov som i 1760 dømte 13 slaver til døden i Christiansted.

Det danske Rigsarkivets arkiver på nett, se https://www.virgin-islands-history.org/en/


Brasil

106 mennesker dro høsten 1850 ut fra Trondheim på Fregattskipet «Sophie» med kurs for gullfeltene i California, men i stedet strandet de i Rio de Janeiro i Brasil. 61 av dem slo seg sammen med tyske og sveitsiske emigranter og etablerte nybyggerkolonien Joinville sør i Brasil. Gjert Olsen fra Støren (1813-1888) har i dag nærmere 150 etterkommere der. Reisen skjedde som følge av etableringen av California-Selskabet i Trondhjem i 1850.

Arquivo Historico de Joinville, se https://www.joinville.sc.gov.br/institucional/ahj/

New Zealand

I 1872 og 1873 reiste fullriggeren «Høvding» av Tønsberg to turer fra Christiania til Napier i New Zealand med vel 600 norske emigranter. Til sammen utvandret vel 1000 nordmenn hit i 1870-årene. De kom for å rydde skog og ble tildelt jord ved Seventy Mile Bush, der landsbyen Norsewood ble et senter.

Se Norsewood Cemetery Project, http://www.norsewoodcemetery.co.nz/cemetery/

Sør-Afrika (Natal)

Flere britiske kolonier ønsket innvandrere fra Skandinavia. 230 nordmenn, hovedsakelig fra Sunnmøre gikk i land på kysten av Natal 29. august 1882. Der etablerte de bosettingen Marburg. Den norske kirken Norwegian Settlers Church står der fortsatt. Her i området finnes i dag etternavn som Brauteseth og Kjønstad.

Se Norwegian Settlers Association of Marburg, https://norsettler.co.za/index.htm

Kina (Shanghai)

En rekke nordmenn gjorde tjeneste i Kina fra 1860-årene til Mao tok over styringen i landet i 1949. Det var norske klubber og butikk, og over 250 nordmenn var i tjenete i tollvesenet. Mange norske misjonører var i tjenete i innlandet.

Bok: Norwegian Members of the Chinese Customs Service.


Kilder