WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Eiliv Steinnes

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Eiliv Steinnes

Eiliv Steinnes (født 21. september 1938) er en norsk professor i kjemi, kjent for sin forskning på tungmetaller og deres oppførsel i naturen, samt hvordan forurensning transporteres i atmosfæren.

Han er født i Elverum og vokste opp i Ringsaker, Klepp, Kyrkjebø og Ørsta. Etter hovedfag i kjernekjemi fra Universitetet i Oslo i 1963 ble han ansatt på Institutt for atomenergi på Kjeller. I 1972 tok han doktorgraden på et arbeid om bruk av aktiveringsanalyse ved studier av sporelementer i geologisk materiale. Steinnes forlot Kjeller i 1979 for å starte som professor i den nyetablerte studieretningen naturmiljøkjemi ved Universitetet i Trondheim, AVH. Han var rektor ved AVH 1. juli 1984–30. juni 1990. Han etterfulgte Jørn Sandnes i stillingen.

I 1984 ble han innvalgt i Det Norske Vitenskaps-Akademi og i Det Kongelige Norske Videnskabes Selskab. I 1986 ble han medlem i Norges Tekniske Videnskapsakademi. Fra 2008 har han vært professor emeritus ved NTNU. I perioden 1977 - 2010 har han ledet arbeidet med å kartlegge i detalj nedfall av tungmetaller fra atmosfæren i Norge. Han har publisert over 350 arbeider i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter.

Kilder

  • 1. Wikipedia


Eksterne lenker