WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Dovrebanen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Åpning av Dovrebanen

Dovrebanen ble åpnet den 15. september 1921.

I juli 1908 besluttet Stortinget at Dovrebanen skulle bygges og at Størenbanen skulle bygges om til normalspor.

Byggingen av Dovrebanen startet i begge ender. Strekningen Otta-Dombås stod ferdig i 1913. I 1910 begynte arbeidet fra Støren og sørover. Første etappe gikk til Bjørset i Soknedalen. Strekningen Dombås - Støren ble delt opp i 7 seksjonsavsnitt. Neste strekning i Trøndelag som ble utført var fra Ulsberg til Farlighetsfoss ved Orkla. Jernbanebrua over Orkla var et av de teknisk vanskeligste arbeidene Dovrebanen bød på. Det tok 11 år å bygge den 158 km lange strekningen mellom Støren og Dombås.

Da skinnegangen var ferdig til Berkåk, ble det satt opp tog omkring 1915, og i 1918 gikk det tog til Ulsberg. I 1919 kom det første ordinære toget til Oppdal.

Linja på Størenbanen mellom Selsbakk og Heimdal ble lagt om i 1919. Ny Selsbakk stasjon ble bygget. Det var i en periode treskinnespor på banen fra 1919 til 1921. Viaduktene i Størenbanens opprinnelige trase ble revet (Rosten, Selsbakkviadukten ,Okstadøybroa, Romulslia).

Jernbanens anlegg i Trondheim


Se også

Kilder

  • 1. Minneboken om Trondhjem, utgitt i 1955 av Ødegaards forlag. Redaktør Wilhelm K. Støren.
  • 2. Trondheim Byleksikon
  • 3. Verneplan for Jernbanens kulturminner. Størenbanen. Jernbaneverket Region Nord 2001
  • 4. Gerd Sørå. har du hørt om 1920 - 1940. Nidaros forlag.
  • 5. Wikipedia
  • 6. Hans-Ole Sveia. Størenbanen 150 år.

Eksterne lenker