WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.De siste spedalske forlater Reitgjerdet

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Rester fra Reitgjerdet brennes
Da staten i 1854 bevilget åenger til bygging av Reitgjerdet var det 120 spedalske bare i Nord-Trøndelag. 250 nye påasser på Reitgjerdet skulle dekke behovet for hele landet nord for Dovre. Kampen om isolasjon av de spedalske kom kort tid etter at Armauer Hansen hadde påvist leprabasillen.

I 1889 var tallet på spedalske sunket til 196, i 1919 var det nede i 53.

Om morgenen søndag 16. september 1921, da det første dagtoget forlot den nyåpnede Trondheim stasjon på Dovrebanen, forlot også den siste store gruppen spedalske Trondheim. De ble overført til spedalskesykehuset i Bergen. Reitgjerdet asyl skulle bygges om til sykehus for farlige sinnsyke, og dette åpnet i 1923.

Gjertrud Rüsing, datter til Eliot Sofius Rüsing forteller:

Vi barna så kanskje ikke de mest forkommne, men det var helt naturlig å omgås de som var ute. den eneste instruksen far ga oss var at vi ikke måtte ta på dem. det står for meg at de var gamle alle sammen. Noen av dem hadde bygd seg hytter for å ha et sted for seg selv, og vi sprang inn og ut av hyttene og lekte. Pasientene gikk også fritt ute, jeg husker vi gikk tur med dem til Granåsen, og gikk ærend med dem. De som kunne arbeidet på gården på Reitgjerdet eller på Brøset gård.

Kilde

  • 1. Artikkel i Har du hørt om 1920-1940. Gerd Sørå, Nidaros forlag.


Eksterne lenker