WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


DS Orkla

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Dampskibet Orkla

Den sjette lokaldamper som kom i treden var gamle D/S «Orkla». Orkedalens Dampskibsselskap var det første lokalselskap som blev oprettet av en enkelt bygd. Selskapet blev stiftet i Orkdalen i 1867. Det første styre var lensmann Nordtømme, sakfører Richter, handelsmann Torger Jenssen, gårdbruker Lars Metli, apoteker Wang og infanterikaptein Knoff.

D/S «Orkla»s skrog blev bygget i Trolla. Kjel og maskine ved D/S «Orkla»s skrog blev også bygget i Trolla. Skibet overtok Skibet Martellos» rute på Orkdalen i 1868 og trafikerte samme rute helt til i 1900, da selskapet fikk anskaffet D/S «Orkdal» (Svorka). I 1903 blev «Orkla» solgt til Frosta Dampskibsselskap og fikk navnet «Tautra». Nu er gamle «Orkla» hjemmehørende i Bergen og trafikerer i rute på Søndhordland og har fått sitt tredje navn, «Fjera».

D/S «Orkla» var i de første år ført av kaptein Lodgård, efter hans død blev kaptein P. Andresen i Trondhjem ansatt som skibets fører og fungerte som sådan i ca. 25 år. Kaptein P. Andresen var i yngre år på langfart og førte i sin tid «Mercusius» og brigg «Brødrene» av Trondhjem.

DS Orkla ble hugget opp i Bergen i 1949.

Kilde

  • 1. O.J.Johansen. Trondhjem-den tusenårige by ved Nidelven. Aktietrykkeriet 1936.
  • 2. Olaf T. Engvig. Gamle Dampen-Rutebåter i Trøndelag. Tapir akademisk forlag

Eksterne lenker