WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


D/S Ranheim II

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Frakteskuten D/S Ranheim ble bygget i Oslo 1913.Båten gikk i drift på Trondheimsfjorden der den trakk lektere med flis og trevirke til Ranheim Papirfabrikk før starten av 2. verdenskrig. Brutto tonnasje:329,netto tonnasje:192,dødvekt:400.

Det norske dampskipet Ranheim ble beskutt av artilleri og senket av de franske jagerne L`indomptable, Le Malin og Le Triomphant 12. mai 1940 i Juvika nær Hemnesberget. De allierte styrkene forsøkte å hindre at norske skip falt i tyskernes hender, og dette avgjorde sjebnen for Ranheim. Ranheim la seg til rette på kjølen på en dybde av tjuefem til førti meter, og er fortsatt hovedsaklig intakt. Det går rykter om at skipet ikke ble senket av artilleri i 1940 siden det ikke kan ses tydelige skader på vraket, men at besetningen selv senket der hun lå ankret opp. Vraket av Ranheim kan lokaliseres 3-400 meter fra land og er normalt merket med en bøye.

Kilde

  • 1. Nettsted Dykkepedia
  • 2. Sjøhistorie.no
  • 3. Årbok 2013 Ranheim Bydels Museums Historielag

Båtens historie

  • 9/1913: A/S Ranheims Papirfabrik, Trondheim: "RANHEIM"
  • /1934: A/S D/S Ranheim (Sigurd Paulsen) Trondheim: "RANHEIM"
  • /1936: A/S D/S Ranheim (Bjarne Isaksen) Trondheim: "RANHEIM"
  • 5/1940: Bombet i senk den 12/5-40 av krysser HMS "Carlisle" og jager HMS "ZULU" ved Juviken, nær Hemnesberget på reise fra Oslo til Nord-Norge.

Eksterne lenker