WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.D/S PRINS OLAV

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
DS Prins Olav ved Aandalsnes 1925
DS Prins Olav etter ombygging
DS «Prins Olav» (kallesignal WPJG / LFSQ / LCVM) var et tidligere britisk kongeskip og senere et norsk turist- og hurtigruteskip som ble overlevert Royal Navy som HMY (His Majestys Yacht) «Alexandra» i mai 1908. Skipet ble bygd ved verftet A. & J. Inglis i Glasgow, Skottland. Fra 1908 til 1925 var hun kongeskip for Kong Edward VII og Dronning Alexandra av Storbritannia, og senere Kong Georg V.

Etter første verdenskrig ble skipet lagt ut for salg. I 1925 kjøpte [[ Det Nordenfjeldske Dampskibselskap]] (NFDS) skipet for 660 000 kroner og døpte det om til DS «Prins Olav». Skipet ble bygd om og gikk i turisttrafikk både i Norge og i utlandet. I 1936 ble skipet totalt ombygd, og i 1937 ble DS «Prins Olav» satt inn i fast rotasjon i hurtigruten. DS «Prins Olav» ble ombygd ved Trondhjems mekaniske Værksted (TMV), og NFDS' eget Nordre Verft. I 1937 var skipet ferdig ombygd, og utseendet var totalt forandret. Klipper-baugen var borte, og dekkshusene var nye. Dampturbinene var skiftet ut med en konvensjonell dampmaskin. Denne ombyggingen kostet 3,75 millioner kroner.

I 1937 erstattet hun gamle DS «Erling Jarl» fra 1895 i hurtigruten, og ble det nye flaggskipet. 25. september 1937 grunnstøtte hun ved Brønnøysund, og ble trukket av grunnen av bergingsbåten «Parat». DS «Prins Olav» i Gudvangen i 1925 Foto: Anders Beer Wilse

Under angrepet på Norge 9. april 1940 var DS «Prins Olav» på sørgående til Harstad. Skipet ble rekvirert av de norske myndighetene og brukt som troppeskip under mobiliseringen. Gråmalt transporterte hun tropper fra Lofoten til Sørreisa og fra Kirkenes til Gratangen. 7. juni 1940 lå skipet i Hammerfest og bunkret drivstoff. Klokken 23:00 forlot hun Kågsund sammen med Det Bergenske Dampskibsselskabs (BDS) hurtigruteskip DS «Ariadne» i et forsøk på å komme seg til Storbritannia.

Etter å ha bunkret i Hammerfest satte den kursen langt til havs for i første omgang å nå Torshavn på Færøyene. Klokken 22:30 9. juni 1940 ble de to skipene oppdaget av 6 tyske bombefly som gikk til angrep.


DS «Ariadne» ble senket først, selv om hun var merket som hospitalskip, 8 mennesker omkom.

DS «Prins Olav» gjorde unnvikende manøvrer, men ble til slutt truffet av to bomber i akterskipet. Ikke lenge etter sank det brennende vraket og sank 70-80 n. mil vest av Røst. 1 person, dekksgutt Johan Strømmen, omkom, mens alle de resterende ombord ble plukket opp av den britiske jageren HMS «Arrow».

Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipene sine etter norske herskere og kongelige. Prins Olav var i 1925 Norges tronarving.

Kilder

  • Wikipedia

Eksterne lenker