WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Døveskolen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Døveskolen. Foto: Jan Habberstad 2013

Døveskolen, tidligere Trondheim offentlige skole for døve, Bispegata 9b på Kalvskinnet.

Skolen ble grunnlagt som Trondhjems Døvstummeinstitutt 1825 og holdt opprinnelig til i Waisenhuset, der Andreas Christian Møller ble den første lærer. Skolen flyttet i 1855 inn i bygningen i Bispegata.

Den tidligere Taleskolen for døvstumme på Gløshaugen som var grunnlagt i 1882 av Johannes Lyng, ble i 1917 slått sammen med Døveskolen og samlet i Bispegata.

Skolebygningen ble oppført i 1855. En internatbygning "Gulbygget",ble oppført i 1897 inne i kvartalet. En påbygging i 2 etasjer kom i 1936. Bygningen ble revet ca 1995.

Arkitekt for Døveskolen var Christian Henrich Grosch.

Hovedbygningen ble modernisert og påbygd 1935. Bygningen ble ombygd og restaurert 1994-95, etter at skolen flyttet til Heimdal.

Bygningen som kalles Rødbygget, eies av Staten og benyttes som kulturhus for døve. Huset rommer lokaler for Landslaget for Lokalhistorie, Trondheim Døveforening, Døves menighet og Norsk Døvehistorisk Museum. Bygningen er fredet.


A.C. Møller skole ble en fortsettelse av Trondheim offentlige skole for døve (Døveskolen) og ble opprettet i 1992 gjennom en sammenslåing med Vikhov kurssenter og skole i Malvik. Dagens skole er plassert i Søbstadvegen på Heimdal, og bygningen er tegnet av arkitekt Ola Steen.

Baksiden av Døveskolen. Foto: Jan Habberstad 2013

Kilde

  • 1. Ingrid Pedersen. Trondhjemske arkitektperler. Nytrykk 2002.
  • 2. Trondheim byleksikon
  • 3. Trønderveven 2021.Hanna Mellemsether: Døveskolen i Trondheim- Norges første spesialskole

Kilder