WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Comfort

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

I 1900 dukket dampbåten Comfort opp på Jonsvatnet sommerstid. Comfort var et utpreget lystfartøy for folk fra Trondheim og tilreisende. Folk bosatt rundt Jonsvatnet hadde liten glede av båten, Comfort ble bygget av tre i Kristiania i 1890. Den var 32 fot lang, 6,6 fot bred og 3 fot dyp og med en kullfyrt høytrykksmaskin. Comfort var sertifisert for 25 passasjerer.

Postkort eid av Knut L Vik

Comfort ved Møllmannsøya. I bakgrunnen ligger Jervan Nedre.

Eier var Kristian Kragmo i Osen. Kragmo opererte i samarbeid med restauratør Karelius Svendson på Kuset Hotel og Gjestgiveri. I stedet for å kjøre med hest hele veien valgte selskapene båtturen. De fikk strekke på bena, gjøre nye bekjentskaper og leske sine struper, alt mens «Blind-Bernt» besørget musikken. I tillegg til Kuset var det ogsa et serveringssted på Møllmannsøy hvor Comfort hadde anløp. I 1909 gikk Comfort sin siste tur. Båten endte sine dager i Osen der maskin og kjele ble tatt ut.

Postkort eid av Knut L Vik

Kilde

  • 1. Innsjødampen - rutebåter på Trøndelags innsjøer 1871-1978 av Olaf T. Engvik. Utgitt på Adresseavisens Forlag - 1978.