WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gamle Bybro

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Cicignons bybro)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Bybro
Foto: Trondheim kommjune
Gamle Bybro (ca. 1900)
Foto: Trondheim Byarkiv

Gamle Bybro, eller Bybroa går over Nidelva fra sørenden av Kjøpmannsgata til Bakklandet.

Gamle bybro ble anlagt i 1681 i forbindelse med Cicignons byregulering og byggingen av Kristiansten festning. Plasseringen ble valgt av militærstrategiske hensyn og brua ble bekostet av kongen. Den sto ferdig i 1685. Broa skulle erstatte den tidligere bybroa som lå omtrent der Elgeseter bru ligger i dag, og da den ble åpnet, ble denne overlatt til forfallet. Siden har Gamle Bybro gjennomgått flere forandringer.

Opprinnelig ble Gamle Bybro (Cicignons bybro) bygd i tre, med tre brospenn understøttet av tre steinkar. Midt på broa var det plassert et jerngitter. Ved broas vestre brofeste var det en bevoktet byport fram til 1816. Ved hver ende av broa var det aksisehus (toll- og vakthus). Aksisehuset på vestsiden, Brovakten, står ennå, men det østre huset ble nedlagt i 1824.

Dagens bro ble bygget i 1861 av stadsingeniør Carl Adolf Dahl. Den hadde broklapper som kunne heises opp, og holdes oppe av de utskårne portalene som ennå finnes. På midten av 1900-tallet ble konstruksjonene i broa erstattet med betong. Broa er 82 meter lang. Hovedspennet er 8,5 meter og seilingshøyden er 8,4 meter.

Den Gamle Bybro er i dag et av Trondheims karakteristiske kjennetegn, og heiseinnretningen på broa kalles også «Lykkens portal», etter Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er». Den ene portalen ble ødelagt i 2002, da en lastebilsjåfør kjørte inn i disse etter å ha feilberegnet høyden på bilen, og ignorert forbudsskilt.

Gamle Bybro er foreslått vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. I 2014 ble brua stengt for biltrafikk grunnet påtrengende reparasjon av råtne bærebjelker.

Cicignons bybro

Engelskmannen Edys skisse fra år 1800 viser Cicignons bybro og Brovakten som nettopp var fullført.
(Bilde fra Sverre Lilleeng: Byen vår)


Kilde