WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Christian Thaulow-II

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Christian Thaulow (15.7.1901- 1944) var sønn av Konsul Christian Thaulow (25.3.1864-12.9.1930) og Julie Augusta Wefring. Gift med Ragnhild Maske. 3 barn: Per Thaulow,


Disponent Christian Thaulow i firmaet Chr. Thaulow & Søn deltok i illegalt arbeid, var med i Milorg og reiste sjøl noen ganger til Oslo. Men så ble en del av organisasjonen rullet opp og arrestert. Thaulow ble arrestert i heimen sin 28. februar 1943 av 5 tyskere. Heile huset ble undersøkt, og Thaulow ble ført ut i bilen, fikk handjern på seg og ble kjørt til Misjonshotellet. To tyskere ble igjen for å holde vakt over den øvrige familie, og norske politimenn ble satt til å passe på om noen kom for å treffe Thaulow og i tilfelle arrestere dem. Dette varte ei heil veke. Etter flere forhør på Misjonshotellet ble han satt i enecelle på Vollan kretsfengsel. En måned seinere ble han sendt til Falstad, men fikk her lungebetennelse og måtte legges inn på Levanger sykehus. Først her fikk familien se om ham. Han kom seg og ble 8. aug. sendt til Falstad fangeleir igjen. Nå fikk han arbeide ute, men i november ble han satt i celle og ble sittende der til i mai 1944 da han ble sendt til Grini. På Grini var det heldigvis slutt med cellelivet, men der ble han igjen syk, bihulebetennelse, og måtte ha operasjon. Han skulle til Tyskland så snart han ble så bra. Sammen med 49 andre fanger ble han sendt med D/S Westphalen. [1] Det ble et forferdelig vær, og båten gikk formentlig på en mine så den sank på kort tid. Av de 50 fanger ble bare 5 reddet. Thaulow ble funnet og ble bisatt fra Göteborg domkirke. I alt ble 35 norske fanger bisatt samme dag, og kremasjon fant sted i Borås. Hans urne er nå nedsatt på familiens gravsted på Domkirkegarden. Han etterlot seg hustru, Ragnhild Thaulow, f. Maske, og 3 barn.

Se også


Kilde

  • 1. H. N. Osnes «Strinda i krigstid» Strinda bygdebok bind 3 1948