WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Carsten Boysen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Carsten Boysen

Carsten Boysen (8.3.1906 i Oslo- 24.12.1996 i Oslo) var sønn av advokat Einar Boysen og Maren Marie Holmboe. Gift 22.desember 1934 med Martha Mikkelsen (3.8.1909 i Bærum - 28.3.1992).

Carsten Boysen tok eksamen artium ved Hatling skole i Oslo i 1924. Immatrikulert ved NTH 1927, eksamen ved Arkitektavdelingen 1931. Redaktør for tidsskriftet Plan, og formann for Sosialistiske Arkitekters forening. Formann for Norsk Leieboersamband 1939. Avskjediget som vedlikeholdssjef i 1941 av naziztyret. Begynte i Oslo Byes Vels Boligundersøkelse i 1942. Redaktør for Sambandet tidsskrift Hus og Hjem. Generalsekretær i Norske Boligbyggelag siden 1946.

Carsten Boysen var formann i styret i Studentersamfundet i Trondhjem høsten 1931.

BYGGESKOLEN PÅ GRINI. 8. mai 1945 holder arkitekt Carsten Boysen et foredrag om sosial boligbygging i nazistenes fangeleir på Grini. Martin Strandli er blant tilhørerne, men midt i Boysens engasjerte talestrøm bryter nyheten om freden løs. Boysen må legge fra seg papirene, men fangeleiren hadde gjort jobben som universitet for etterkrigens boligbyggere. Frigjøringen var startskuddet for en boligfeber uten like, og det var i tysk fangenskap prinsippet om treromsleiligheter for familier ble fastsatt, slik at barna skulle få egne soverom. «Det er kanskje ikke så dumt å sette landets ledende sjikt i fangeleir fra tid til annen,» skriver Bjørnsen.

Den norske arbeiderbevegelsens kraftsentrum var på Youngstorget i Oslo, da det het Nytorget, og ennå ikke hadde tatt navnet til kjøpmann og plankebaron Jørgen Young. Hit, til Folkets Hus, kom de anonyme heltene i utbyggingen av det moderne Oslo, med den beskjedne snekkeren Martin Strandli fra Hedmark og den radikale arkitekten Jacob Christie Kielland fra Trøndelag i spissen. Sammen med «betongsosialisten» Audén Baastad og arkitekter som Carsten Boysen og Frode Rinnan var de drivkraften i det Bjørnsen kaller «et storstilt eksperiment i sosial boligbygging».



Se også


Kilde

  • 1. Bjørn Bassøe. Ingeniørmatrikkelen 1955.
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960
  • 3. A. Delphin Amundsen. Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-29