WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Byggeskikk i Strinda

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Koiene var nok de første hus og jordhuler som ble gravd inn i enbakke. Trehus kom neppe før på 600-tallet. Med vikingenes erfaringer kom det nye byggeskikker. Reisverk var basis for stavkirkene. Årestue ble senere vanlig. Laftet tømmer ble gjerne benyttet som bygningstype.

Trønderlån ble snart den dominerende bygningstype på gårdene.

Stilarter ute fra Europa slo snart an i møbler og i bygningsdetaljer. Med renessansen kom peis og jernovner. På slutten av 1600-tallet kom barokken med sjeldne tresorter som elfenben og perlemor. Ved år 1700 var mange av gårdene i Strinda kommet i byborgernes hender. Tesli og Ringve var påvirket av dette.

På midten av 1700-tallet kom rokokkoen. Portaler fra Bakke gård, Lerchendal og Granåsen gård er eksempler.

På slutten av 1700-tallet kom nyklassisismen med mer enkelthet. Leira og Ferstad er eksempler på denne stilarten.

Empirestilen kom her til lands på begynnelsen av 1800-tallet. Bygninger og møbler ble ofte dannet etter romerske forbilder. Leangen og Devle er bygd i denne tida. Gløshaugen er eksempel på sen-empiren.

Kilde


Interne lenker