WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Brødrevennene

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Brødrevennene (Herrnhuterne) må regnes blant røttene til Trondhjems Missionsforening. Flere av dem bodde på Øvre Bakklandet, i forstaden som kirkelig sognet til Strinda den gang.

Herfra sendte de ut den første norske misjonæren vi kjenner fra denne misjonsperioden.

Det var Hans Martin Sand, døpt i Bakke kirke 21. februar 1808, som med Brødrevennenes bistand dro til den hollandske kolonien Suriname i Vestindia. Deres vennesamfunn hadde en varm støttespiller i biskop Peter Bugge.

Brødrevennene tilhørte et internasjonalt fellesskap med hovedkvarter i Tyskland. I Norge var de ikke organisert som et eget kirkesamfunn, og noen prester var også brødrevenner. Gjennom det meste av 1700-tallet hadde brødrevennene i utlandet sendt misjonærer til forskjellige steder i verden, og brødrevennene i Norge hadde sendt penger til denne virksomheten.

Det var disse gruppene som stod for dannelsen av de første frivillige misjonsforeningene i Norge. Men brødrevennene her i landet var ikke særlig tallrike, og de fleste tilhørte overklassen. Noen folkebevegelse kunne det derfor ikke vokse frem bare på deres initiativ.

Se også

Kilde

  • Jan P. Breida. Artikkel i Årbok 2012 Strinda den gang da.
  • Misjonstidende