WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bjarne Berg karosserifabrikk

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjarne Berg
Bjarne Bergs karosserifabrikk

Bjarne Berg karosserifabrikk, Byneset, ble etablert av Bjarne Jørgensen Berg (1897-1974). Bjarne giftet seg i 1923 med Magnhild Opland, som var barselpleier. De fikk syv sønner: ngvar, Erling, Gunnar, Jon, Eivind, Harald og Oddbjørn.

Han var smed og hadde sin virksomhet ved gården Berg på Byneset, der han bodde. Fra ca. 1930 utvidet han virksomheten ved å begynne med karosseriproduksjon, først med lasteplan for lastebiler. Fram til restriksjonene på bilimporten ble opphevet i 1961, måtte karosseri til busser og lastebiler som skulle brukes i Norge, bygges her. Det grodde derfor opp mange karosserifabrikker over hele landet, på det meste om lag 300. Bilene ble importert som chassis med motor, hjul og tilhørende styreinnretning, slik at de kunne kjøres fra importhavner og jernbanestasjoner til verkstedene. Da Bjarne Berg bestemte seg for å starte karosseriverksted, tok han toget til Oslo og var med på et endagskurs for å lære de viktigste sidene av slik produksjon. Så var han klar!

Bjarne Berg karosserifabrikk var særlig kjent for busskarosseriene. De bygde i perioden 1930-1995 om lag 1100 busser, hovedsakelig til busselskap i Nord- og Sør-Trøndelag og til Helgeland. På veggen over frontruta inne i bussen stod leveranseskiltet «Bjarne Berg karosserifabrikk». De utvidet lokalene etter hvert som behovet økte. I den første tida var det et poeng at kjøretøyene måtte være lette på grunn av veistandard og bruer som ikke kunne ha kjøretøy med høyt akseltrykk. Derfor brukte de den første tida trerammer som ble kledd med aluminium. De siste bussene ble levert i 1995. Da hadde de ca. 30 ansatte.

Bedriften holdt til på Byneset fram til 2007, da den flyttet til Nidarvoll. Der er den fremdeles (2017), men produksjonen er dreid over til kjøretøy som maxitaxi, minibusser, dyretransport og ulike spesialkjøretøy.

Bjarne Berg satt i herredsstyret for Byneset i flere perioder etter krigen.

Se også

  • Anne Lise Berg. Artikkel i Årshefte 2007, Byneset historielag

Kilde

  • Adresseavisen 4.3.2017
  • Bedriftens nettsted

Eksterne lenker