WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Bismervekt

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Bismervekta
Foto: Per A Johnsen
Bismervekta er Ranheim Bydels Museums eldste daterte gjenstand. Vekta er datert 1684 og kommer fra gården Være Øvre.

I gamle dager var det vanlig å merke gjenstander med det årstallet de ble laget. Vekta er en primitiv utgave av en bismervekt, og ble brukt til å veie landbruksvarer i forbindelse med handel eller bytte av disse. Den har et lodd på den ene enden og en opphengskrok på den andre. Vektenhetene pund og mark (merke) har sin opprinnelse i denne typen vekter. Bismerpund var et kjent begrep i sin tid.

Romersk og nordisk bismervekt

Det finnes to hovedtyper bismervekter: romersk og nordisk. På en romersk bismervekt er loddet flyttbart langs vektarmen. På nordiske bismervekter står loddet fast i den ene enden og objektet henges opp i den andre. En snorløkke fungerte som oppheng. På avanserte utgaver kunne snorløkka flyttes for å finne likevekt.

På «vår» vekt er snorløkka fast, og det betyr at den i likevekt anga en bestemt vektenhet. Varen som skulle veies ble tilpasset til denne likevekten.

Det ble nok lagt mye flid og nøyaktighet i å produsere denne vekta for over 300 år siden.


Kilde