WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Birger Kvenild - grosserer

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Birger Kvenild
Birger Kvenilds familie. Foto: Peder O. Aune

Grosserer Birger Kvenild (24.5.1874 - 25.9.1925), sønn av Haldor Quenild og hustru Emilie Augusta Bellevold.

Gift 1904 Kathinka Dahle (10.8.1879 i Trondheim- 22.2.1928), datter av overlærer ved Trondhjems tekniske læreanstalt Henrik Christian Dahle og hustru Annichen Kathinka Falck. Barn: Haldor Kvenild (f. 1904), Gunnar Kvenild (f. 1906-01-30), bygartner Ottar Kvenild, Arne Kvenild (f. 1909-09-20), Tore Kvenild, Inger Kvenild.

Birger Kvenild var, etter middelskoleeksamen ved Katedralskolen og handelsskole, ansatt i firmaet Jenssen & Co., Trondhjem, i flere år bl. a. som firmaets reisende representant. Sammen med en jevnaldrende venn og bysbarn , Carl Valentin Finne, etablerte han i 1901 firmaet Finne & Kvenild, den første spesialforretning nordenfjells med kafferisteri og krydderimølle, snart efter utvidet til også å omfatte kolonial en gros. Det var første firma som markedsførte ristet kaffe i Trøndelag og Nord-Norge. Ved siden av sin private forretningsvirksomhet hadde Birger Kvenild mange tillitsverv innen bransjen og næringslivets organisasjoner. Han var formann i Colonialgrosistenes Forening og styremedlem i landsforeningen, formann i Trondhjems Handelsstands Forening, under første verdenskrig tok han en fremtredende del i opprettelsen og organiseringen av Importkontoret for næringsmidler i Trondhjem (for formidling og fordeling av importkvotene i henhold til bransjeavtalene med England og Amerika), medlem av direksjonen for Det Nordenfjeldske Dampskibselskab, tok del i stiftelsen av og styremedlem i A/S Forretningsbanken .

Birger Kvenild var formann i Colonialgrossisternes Forening - Trondhjem 1916-1920. Medeier i Finne & Kvenild A/S.

Kvenild var i 1912 en av grunnleggerne av Nidar Chokoladefabrik og selskapets første styreformann.

Fra unge år var han ivrig sanger og medlem av Trøndernes Mandsangforening hvor han var formann i flere perioder, han var stifter av de trondhjemske mannsangforeningers felles korforbund.

Grosserer Kvenild fungerte som ordfører i Harmonien fra 1919 til 1922.

Kilde

  • Gravminner i Norge
  • Trondhjemsbasen 2014
  • Universitetsbiblioteket
  • Bjarne Bauck. Colonalgrossistenes forening Trondhjem 1902-1950.