WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bandeklosteret

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bandeklosteret.
Foto: Adresseavisen
Bandeklosteret utstilling i Rettsmuseet

Bandeklosteret var under krigen navnet på en villaeiendom i Jonsvannsvegen 46 (under krigen var det egentlig bodegaen i huset som ble kalt dette, tyskerne brukte navnet «Haus Gitta».)

Huset ble bygd av professor i matematikk ved NTH, Ralph Tambs Lyche, i 1932. Han var marxist og med i den radikale bevegelsen Mot Dag. Under krigen ble han satt i fengsel (Falstad fangeleir) som gissel.

Huset ble rekvirert av tyskerne, og fra september 1943 hadde Rinnan-gruppen ”Sonderabteilung Lola” hovedkvarter her. Banden infiltrerte norske motstandsmiljøer og angav dem til okkupasjonsmakten.

Det var Henry Rinnan selv som fant på navnet på hovedkvarteret. Huset var befestet nesten som en bunker, med piggtrådgjerde og faste tyske vakter med automatvåpen og schæferhunder. I huset var det sekretariat og provokatørene kom hit for å motta instrukser.

I kjelleren var det innredet spesielle fangeceller, og på loftet var det installert en kortbølgesender, som var tenkt å være hovedsentral for et nett av sendere som Rinnan og Gestaposjef Gerhard Flesch arbeidet med å bygge ut i distriktene. Fullføringen av dette ble imidlertid stoppet av kapitulasjonen i 1945. I ”Bandeklosteret” ble det torturert flere hundre mennesker og man regner med at over 80 mennesker ble drept. Rinnan selv var en aktiv torturist.

Etter krigen flyttet familien Tambs-Lyche tilbake til huset. Kona drev barnehage der både før og etter krigen.

Tambs Lyche solgte huset i 1950 til Gerson (Emanuel) Kommisar (født 4. desember 1920 i Trondheim, død 15. juni 2010 i Oslo). Denne familien hadde huset til 1986, da det ble solgt til et eiendomsfirma. Firmaet delte fra en tomt og bygde hus, og solgte begge eiendommene.

Et ungt par flyttet inn og bodde der til 1991. Huset ble solgt til et annet ungt par som gjorde flere ombygginger, blant annet bygde de selv et bad med stort boblekar. Huset ble på nytt solgt i 1992.


Se også


Kilde


Eksterne nettsider