WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Baklandet Skydsstasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014

Baklandet Skydsstasjon, Øvre Bakklandet 33 , er en lokal kafé som er meget populær. grunnlagt 1997. Gården er Bakklandets eneste fredede bygning.

I gården skal det tidligere ha vært drevet vognmannsforretning og skydsstasjon, men dette er ikke dokumentert. Fra 1860-årene fantes det en hattemakerforretning i gården. Huset tilhørte på slutten av 1800-tallet Martha Klokseth og senere snekker Ingebrigt Eide. Gustav Nikolai Nielsen bodde her.

I årene 1896-1944 var det melkeutsalg i gården, som fikk sine varer fra Melhus meieri. Det har også vært drevet snekkerverksted, vaske-og-strykevirksomhet, skredderi og en svært tidlig utgave av lastebiltransport i gårdens første etasje. Husert fungerte kun som bolighus i årene 1944-1995, da arkitekt Trond Eide kjøpte det. Det er senere istandsatt ut fra antikvariske prinsipper og fremstår idag som velholdt, med en mengde interessante antikvariske detaljer. Istandsettelsen gjør huset til en severdighet i seg selv.

Hovedbygningen mot gaten er antagelig oppført i 1791. Mot gårdsplassen finnes bl.a. vinduer fra slutten av 1700-tallet. Gården ble kraftig ombygd 1873, og deler av butikkinnredning fra denne ombyggingen er tatt vare på i restauranten. 1896 var anlegget ferdig utbygd, i to etasjer, med bakbygninger, lysthus (dessverre revet) og flaggstang.

Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon

Eksterne lenker