WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bakke bru

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakke bru 1902
Bakke bru fra 1930-årene
Bakke bru fra 1920-årene
Bakke bru 2007
Bruåpning

Bakke bru forbinder Olav Tryggvasons gate med InnherredsveienBakklandet.

Den første brua på dette stedet ble oppført 1886-1887 som en klaffebru i tre, og anlagt der hvor fergestedet mellom Mustallmenningen (Strandgatens allmenning) og Bakklandet tidligere hadde ligget. Se også Bakke bro.

Trafikken økte og gjorde at gammelbrua i 1928 ble erstattet med en stålbru med to bruklapper, sør for det gamle brustedet (ark. Olaf Nordhagen). Konstruktør var Hallvard Grytnes. Bryggene i Kjøpmannsgaten 69-gml og Kjøpmannsgaten 71-gml ble da revet.

1944-45 begynte tyskerne å oppføre en jernbanebru der hvor trebrua hadde ligget. Den skulle betjene en reservelinje for jernbanen gjennom Sandgata og Olav Tryggvasons gate. Denne fikk på folkemunne navnet «Tilbaketoget».


Bakke bru, som er utstyrt med to karakteristiske bruvakthus, gjennomgikk en hovedreparasjon 1995. Dette førte til at brua ikke lenger kan åpnes for å gi større båter adgang til elvehavnen

Bruas hovedspenn er 16,8 meter og seilingshøyden er 6,9 meter.

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon 2008
  • 2. Trondhjem på kryss og tverrs i gamle dager

Eksterne lenker