WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Arvid Brodersen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Arvid Brodersen. Foto:Peder O. Aune 1919. UBiT
Arvid Brodersen (født 22. september 1904 i Trondheim, død 2. juli 1996 i Oslo), sønn av Broder Johannes Brodersen og Bergljot Lykke. Nevø av Per Tangen Lykke.

Arvid Brodersen var en norsk sosiolog og motstandsmann under 2. verdenskrig.

Brodersen kom fra en kjøpmannsfamilie i Trondheim. Han tok latinlinja på Trondheim katedralskole. Etter et års studier i Norge, begynte han i 1925 på sosiologistudier i Berlin med Alfred Vierkandt som viktigste veileder. 1931 avla han doktorgraden i sosiologi fra Friedrich-Wilhelms-Universität på en avhandling i religionssosiologi inspirert av Werner Sombart. Fra 1935 fikk han Rockefellerstipend for studieopphold i USA. Ved hjemkomsten ble han Norges første universitetsstipendiat i sosiologi, og hadde denne stillingen fra 1936 til 1940. Han underviste disse årene sosialøkonomistudenter i sosiologi.

Under riksrådsforhandlingene mellom Stortinget og den tyske okkupasjonsmakten høsten 1940 var Brodersen sekretær og tolk for Stortingets presidentskap. Via forbindelser han hadde fra studiedagene i Tyskland fikk han kontakt med motstandere av nazismen blant tyske offiserer og fikk hemmelig informasjon fra majorene Theodor Steltzer, Fridtjof Hammersen og Helmuth James von Moltke. Gjennom disse kanalene fikk Brodersen forvarsel om deportasjonen av jødene i 1942, arrestasjonen av studentene i 1943 og attentatet mot Hitler i 1944. Verdifulle informasjoner fra denne kanalen ble gitt videre til Hjemmefrontens ledelse og Jens Chr. Hauge.

Fra 1940 til 1946 var han stipendiat ved Chr. Michelsens Institutt. Han var den første leder av UNESCOs samfunnsvitenskaplige avdeling fra 1946 til 1949. Fra 1949 til 1974 var han professor ved The New School for Social Research i New York. Han flyttet tilbake til Norge i 1980, og var aktiv skribent frem til sin død i 1996. I henholdsvis 1979 og 1982 gav han ut selvbiografiene Mellom frontene og Fra et nomadeliv. Da han var 90 år utgav han Sosiologi som opplevelse hvor han samlet artikler om sosiologifagets historie i Norge, Max Weber, Carl Schmitt, Thorstein Veblen og Alfred Schütz.

Brodersen hadde også en sterk interesse for tysk diktning og kultur. Han publiserte flere artikler om dikterne Stefan George, Albrecht Haushofer samt filosofen Friedrich Nietzsche. Som sosiolog hadde han særlig interesse for Max Weber og Thorstein Veblen og han gjorde disse klassikerne kjent for et norsk publikum.

I 1992 opprettet han P.M. Røwdes stiftelse som har som formål å støtte forskning om norsk økonomisk utvikling, med vekt på handel og industri. Prisen skulle hedre Brodersens svigerfar som grunnla Askim gummivarefabrikk. Siden 1997 har Arvid Brodersen vært hedret med en forelesning i hans navn ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo. Brodersen var i 1996 første mottaker av Norsk sosiologforenings hederspris, utdelingen var posthum.

Arvid Brodersen giftet seg 1949 med maleren Teddy Røwde[1].

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Universitetsbiblioteket

Eksterne lenker