WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Apoteket Ladejarlen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Apoteket Ladejarlen i Innherredsveien 49. 1910 (?)
Foto: Erik Olsen/NTNU UB Lisens: CC BY-SA 4.0 ID: O-I-1759_01
Apoteket Ladejarlen i Innherredsveien 50.
Interiør
Interiør etter ombyggingen
Reseptkonvolutt Apoteket Ladejarlen, Valentinlyst
Trondhjems Adressebok 1923

Apoteket Ladejarlen ble opprettet 21.9.1905. Det var Aasmund Laugsand som fikk bevilling til å opprette apoteket i Innherredsveien 49. I november 1929 ble apoteket flyttet tvers over gata til Innherredsveien 50 på hjørnet av Fjæregata.

Ombygging

Apoteket i Innherredsveien 50 og gjennomgikk i 1968/1969 en ombygging og modernisering i første etasje. Arbeidet ble ledet av apoteker Asbjørn Hogstvedt. Det ble anledning til å legge til apoteket tilstøtende lokaler som før var nyttet til kolonialforretning (M. Aastrand). Det gav muligheter for en god planløsning med romslige arbeidsrom både for reseptur, defektur og laboratorium med et lite tablettrum. Bak skranken ble innredet et svalrom med lett adkomst både fra skranke og reseptur.

Taket, som var unødig høyt, ble senket. Det ble installert ESWA oppvarming og det ble også montert et ventilasjonsanlegg med varmluft under svakt overtrykk, noe som viste seg å motvirke nedstøvingen fra den sterkt trafikerte Innherredsveien. Planløsningen skyldtes vesentlig NAF's Inventarutvalg ved konsulent Moiupen og med arkitekt Knut Henrik Andersen for det bygningsmessige. Inventaret ble levert av Flatsetsund Møbel og Trevarefabrikk. Det er utført i rødbøk og kostet 115 000 kroner. Byggmester Olaf Schistad var hovedentreprenør.

Apoteket Ladejarlen og Apoteket Ørnen ble slått sammen i 1978 da Ørnen ble nedlagt.

Apoteket flyttet 15. mai 1979 til nye lokaler på Valentinlyst senter.

Apoteket har hatt følgende navn

  • Apoteket Ladejarlen
  • Alliance Apotek Ladejarlen
  • Alliance Apotek Valentinlyst
  • Boots Apotek Valentinlyst

Andre apotekere

Kilde

  • Flood. Norges apothekere
  • Norges apotek og deres innehavere / utgitt av Norges apotekerforening. 1957, 1972, 1988 og 2000