WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Anton Christian Bang

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Anton Christian Bang

Anton Christian Bang (født 18. september 1840 på Dønna, død 29. desember 1913 i Kristiania) var en norsk biskop, kirkehistoriker, forfatter og politiker (H).

Han var sønn i en fiskerfamilie og selv fisker i yngre år. Han var utdannet ved Tromsø Seminarium 1860, der han ble godt kjent med Elias Blix, som han studerte sammen med, ved Det Kongelige Frederiks Universitet, cand.theol. (1867) og dr. theol. 1876.

Bang var prest i Gran 1868-74 og nær venn av Aasmund Olavsson Vinje. Senere ble han pastor ved et mentalsykehus i Kristiania 1874, og etter hvert professor i teologi og kirkehistorie 1884. Han var kirkeminister i Emil Stangs andre regjering 1893-95, og biskop i Kristiania 1896-1912.

Bang er i dag spesielt kjent for å ha gitt ut den første nynorske utgave av Bibelen, men hans utgivelser innen mytologi og okkultisme har også vært lenge påaktet. Hans bibliotek på over 5000 bind ble overtatt av Menighetsfakultetet. En bauta over ham er reist utenfor Dønnes kirke på Dønna, der han var født.

Anton Christian Bang skrev om Biskoper i Trondhjems Stift efter Reformasjonen i jubileumsboken Trondhjem i Fortid og Nutid 997-1897. Også en rekke andre avhandlinger om den norske kirke.


Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker