WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Altertavla i Lademoen kirke

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Alertavla i Lademoen kirke
Foto:Historieglimt fra Lade og Lademoen. Andre samling
Casper Ferstad Westad
Altertavla i Lademoen kirke har stått der siden kirka var ny i 1905 og maleriet er malt av arkitekten og kunstmaleren Gabriel Kielland som er kjent for å ha laget blyglassvinduene i Nidarosdomen.

Altertavla ble laget i 1904-05 og er helt igjennom et Trondheimsarbeid. Det er også sterkt preget av Østbyen, idet samtlige personer som satt modell var fra Østbyen.

Arkitekt og kunstmaler Gabriel Kielland ble født i Trondheim i 1871. Før han fikk oppdraget i Nidarosdomen med glassmaleriene malte han altertavla i Lademoen kirke.

Motivet er fra påskedag hvor Jesus sitter i fortrolig samtale med sine to gode venner, kalt Emmausvandrerne.

Mannen som ble brukt som modell for Kristus var apoteker Casper Ferstad WestadApoteket Ørnen. Han var godt kjent i bybildet, og de fleste forbandt ham med bildet av Jesus. Det virket derfor rart på ungene i gata når han kom syklende. De hadde vanskelig med å forbinde sykler med det de hadde lært i bibelhistorien. Det hendte derfor at ungene utbrøt; "Se’n Jesus på sykkel!" når apoteker Westad kom syklende gjennom gatene. Siden byttet han ut sykkelen med bil, og det gjorde ikke saken lettere.

Da Kielland fikk oppdraget med å male altertavla, pekte Westad seg ut som den selvfølgelige sentralskikkelsen, og han ble den mest benyttede modellen under arbeidet. Underveis i arbeidet forsvant den ene av de andre modellene fordi han ikke lenger syntes han hadde tid til slike uproduktive ting. Og Westad måtte sitte modell for han også. På grunn av dette måtte Kielland snu den en figuren så ikke ansiktet kom fram for et det ikke skulle synes at det var samme modell. Den andre som satt modell var en traust bryggearbeider fra Østbyen. Han het Oluf Hansen Hammer, født i 1846 i Mosvik.

Apotekeren ble av og til iført klær avpasset situasjonen når han satt modell, mens Oluf Hammer hele tiden satt i sine daglige arbeidsklær, en velbrukt busserull.

Hammers vesen, hans rolige og verdige gange og de lysende øynene i et fromt ansikt gjorde at ungene i gata forbandt denne personen med de forestillinger de hadde om apostler og andre menn omkring Jesus. Etter en lang arbeidsdag fra 6 om morgenen til 6 om kvelden, var han hjemom og vasket seg og fikk litt mat før han gikk opp til Singsaker for å sitte modell for kunstmaleren Kielland. Noen betaling for arbeidet sitt ville ingen av modellene høre snakk om.


Kilde

  • Per Øverland: Historieglimt fra Lade og Lademoen. Andre samling.