WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Adolf Schirmer

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Adolf Schirmer

Arkitekt Adolf Schirmer (1.11.1850 i Kristiania - 11.8.1930 i Sandvika) , var sønn av

arkitekt Heinrich Ernst Schirmer og 1. hustru Sophie Ottilia Major, Gift i Braunschweig 6.11.1878 med sangerinne og sangpedagog Hildur Koch, f. der 13.3. 1856, d. i Kristiania 23.4. 1914, datter av revisor August Koch og Hildur Sommerfeldt.

Den forste grunnleggende utdannelse til arkitekt fikk han hos sin far, besøkte siden Bauakademie i Berlin 1872- 74 og avsluttet sine studier ved Ecole des Beaux-Arts i Paris.

For Schirmer var arbeidet som praktiserende arkitekt siden hjemkomsten 1874 frem til og med 1886 delt mellem Trondheim og Kristiania. På et tidlig stadium fikk han således efter konkurranse gjenopførelsen av Trondhjems Sparebank, som stod ferdig 1880 i nærmest italiensk renessanse, efter sigende den første bygning herhjemme helt og holdent opført av huggen sten, grå kvartsandsten. Reisningen av Privatbanken i Trondhjem blev også lagt i Schirmers hender', men bare et parti blev bygget, med fint detaljert portal og monllmentalvindu, også i italiensk renessanse. På Lerkehaugen utenfor selve byen bygget han et landhus av tre.

8.1.1887 var Adolf Schirmer i midlertid ansatt i den ved stortingsbeslutning av 10.4. 1886 oprettede stilling som Statens bygningsinspektør og konsulent i byggesaker. Schirmer fremla han 1897 et forslag til omorganisering av Statens bygningsvesen bl. a. med ansettelse av statsarkitekter i de forskjellige stiftsstæder, der hver i sin forretningskrets skulde kunne øve innflytelse på utviklingen utover land et. Forslaget blev behandlet i Stortinget bade 1903 og 1906, uten at det lyktes å få det gjennemført for Schirmer falt for aldersgrensen og gikk av 1920. Problemene fikk først sin løsning, men på en annen måte, ved nyordningen av Statens Bygningsinspektorat 1928.

For å hevde sin fars grunn leggende innsats for restaureringen av Nidaros Domkirke utgav Schirmer 1914 "Arkitect H. E. Schirmers forslag af 30te april 1851 til restauration af Trondhjems Domkirke".

Kilde

  • 1. Ole Petter Bjerkek. Store Norske leksikon
  • 2. Wikipedia

Eksterne kilder