WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


-Flytende-Flyvende-

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ved skipakrok.jpg

Flytende-flyvende er et Leiv Eiriksson-monument som stod i Krambuveita i Trondheim. Monumentet markerer Leiv Eirikssons utreise fra Nidaros til Vinland, og monumentet ble gitt som gave til Trondheim by i anledning 1000-års jubileet i 1997. Kunstneren er Geir Stormoen.

Grunnet skade på kunstverket ble dette midlertidig flyttet 29. januar 2020 til lager på Heggstadmoen. Meningen var å rehabilitere kunstverket og finne en alternativ plassering ved Korsvika på Lade i løpet av 2020. Flyttingen til Korsvika ble gjennomført høsten 2021.

Plassen denne statuen stod på ble i 2020 navngitt etter den samiske organisasjonspioneren Elsa Laula Renberg som «Elsa Laula Renbergs plass» / «Elsa Laula Renberg sijjie».

I forbindelse med utgravninger i Krambugata i 2018, ble det også fastslått at Skipakrok trolig lå noe lenger syd for monumentets plassering.

. Foto: Jan Habberstad 2013

Slik lyder sagaen:

Kong Olav dro med mennene ut til Nidaros
Der lot han reise hus ved Nidelvens bredd,
og han fastsatte at det skulle være kjøpstad der.
Han ga folk tomter til å bygge hus på,
og lot bygge en kongsgård overfor Skipakrok.
I følge Olav Trygvasons saga, slik den ble nedskrevet av Snorre på 1200-tallet,
dro også Leiv Eirikson ut fra elvehavna i Nidaros,
"da han fant Vinland det gode."

Leiv Eirikson-monument i Skipakrok. Foto: Jan Habberstad 2013.


Kilde

  • Tekst på skulptur
  • Geir Stormoen nettsted
  • Adresseavisen 31.1.2020

Eksterne lenker