WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Ørens mekaniske verksted

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ørens mekaniske verksted
Ørens mekaniske verksted og Jernstøberi A/S var en tidligere industribedrift i Verftsgata 4. Denne ble 31.januar 1884 grunnlagt av ingeniør Edvard I. Olsen.

Verkstedet baserte seg i begynnelsen på reparasjon av skip, men hadde allerede i 1890-årene 70-80 ansatte og bygde små dampbåter. Verkstedet bygde i 1890-årene nye kaier og i 1896 et støperi som bl. a. produserte ovner. Firmaet hadde utsalg i brygga i Fjordgaten 46. Det konstruerte i 1900 en opphalingsslipp for vedlikehold og reparasjoner av skip, og sysselsatte da 122 mann.

Bedriften ble i 1906 omdannet til et aksjeselskap, og det overtok i 1929 Ihlens Skipsverft. Verkstedklubben ble stiftet i 1907.

Verkstedet gikk konkurs i 1959. Ila og Lilleby Smeltverker overtok i 1961 Ørens mekaniske verksted, som da var spesialisert på bygging av fiskefartøyer. Støperiet ved bedriften ble nedlagt i 1960-årene. Skipsbyggingen opphørte i 1978.

100- årsjubileum ble feiret på Munkholmen 7. juli 1984. Bedriften ble nedlagt i 1987.

Verkstedet bygde blant andre slepedamperne "Brødrene" og "Ørnen", samt "Fæmund I" og " MS Fæmund II" [1].

Slippen til Ørens mekaniske verksted

Ole C. Østlund forteller:

I prosessen med Lilleby’s overtagelse etter konkursen 1959, ble far som var Veritasinspektør stasjonert i Kragerø oppringt av Birger Solberg som ønsket ham tilbake til Trondheim som leder før ØMV.

Far ønsket seg tilbake til Trondhjem etter flere år i tjeneste for DnV utenbys siden 1952 (Newcastle, Dundeee, Aberdeen, Gøteborg, Antwerpen, Kragerø) og han kom til forståelse med Solberg om videre drift på Øra. Familien kom hjem til Trondheim 1960 og jeg begynte i 7de klassse på Ila skole. Skibsbyggingen ved Øra tok til igjen og fortsatte frem til far (født 23. juli 1910) gikk av ved aldersgrensen 1977. Dvs Solberg ønsket at far skulle stå ut leveransen av den sist inngåtte båtkontrakten, som ble levert 1978. Det ble ingen god avslutning for far. Ved fars bebudede avgang besluttet Lilleby med Solberg å legge ned skibsbyggingen, og ettersom dette da ble siste båten som ble bygd, fikk det konsekvenser for fremtidig drift og ansatte ved bedriften med klubben som fant å trekke oppdraget ut lengst mulig for å unngå nedtrapping i arbeidstokken, med hva som fulgte med av økede byggekostnader.Kilde

  • 1. I. Richter: Det gamle og det nye Trondhjem. Forlaget Norge 1906.
  • 2. Trondheim byleksikon
  • 3. Adresseavisen 30. juni 1984

Eksterne lenker