WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


ÆGIR

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ægir-sleipnere1939

Torpedobåten ÆGIR, bygget 1936 ble bombet 9. april 1940 i Åmøyfjorden, og hvor åtte personer mistet livet.

I 1940 var 4 av en serie på 6 nye torpedojagere ferdigstilt og operative (Sleipner, Ægir (Æger), Gyller og Odin). Disse fartøyene var moderne, men små sammenlignet med f.eks de dobbelt så store tyske torpedojagere. De norske var på 590 tonn, kanonutrustningen var 3 stk 10cm og 1 stk 40mm, i tillegg 2 stk torpedoer.

Sleipner deltok meget aktivt i kampene i Romsdalsavsnittet fra 9. til 26. april og seilte deretter til Storbritannia. Odin senket et tysk lasteskip med krigsmateriell på Stavanger havn før den ble senket av tyske fly. Odin og Gyller lå tilfeldigvis i Kristiansand under det tyske angrepet 9. april og ble derved blokkert av den tyske angrepsstyrken. I henhold til de norske rules of engagement, skulle det ikke brukes makt uten etter ordre fra Kommanderende Admiral, og det skulle retireres for overmakt. Da den overlegne tyske angrepstyrken slapp forbi festningen uten å være skadet, kom aldri torpedojagerne til kamp.

Omkomne på Ægir

  • Øien, Tor Agnar Johannes, f. 9. august 1918, Holtermanns veg 31 i Strinda.
  • Motormann i krigsmarinen Tor Øien falt på ÆGIR ved Stavanger 9. april 1940. Han er gravlagt i Stavanger. Hans far er død. Mor: Sydame Marie Øien.

Se også

Kilder

  • Agderkultur

Eksterne lenker