WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i Strinda kommune og Trondheim kommune.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Vinjes Transport A/S

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Vinjes Transport A/S, Østre Rosten 98 B. grunnlagt i 1889 som vognmannsforretning av Anton P. Vinje.

Firmaet, som fra starten av hadde lokaler i Apotekerveita 6 og 8 og fra 1919 også i den tilliggende gården Westermannsveita 4, var svært velrenommert. Blant annet var Vinje sjåfør da kong Oscar 2 åpnet Frimurerlogens nybygg 1902.

Etter kroningen 1906 hadde firmaet ansvaret for å kjøre kongefamilien ved besøk i byen. Transporten ble først gjennomført med hest og vogn, senere med bil. Det var da vanligvis en svært romslig bil, U 840 som ble benyttet til kjøring for Kongen.

Otto Sigvart Vinje var disponent.

Firmaet hadde på det meste 22 hester, men det la etter hvert om driften til drosje-, rutebil- og lastebilkjøring. De første drosjebilene ble kjøpt inn 1914; en Renault og en Minerva. Firmaet åpnet en bussrute til Fjellsetra og Skistua i 1921. Eiendommene i Apotekerveita ble solgt til Adresseavisen 1957 og firmaet flyttet til Nardovegen 6; deretter i 1971 til Nardovegen 4, hvor Vinjes Bilverksted og ambulanseavdelingen fremdeles (2010) holder til, mens Transportavdelingen flyttet til nåværende adresse. Firmaet driver i dag også Norges eldste flyttebyrå.

Vinjes Transport A/S drev siden 1920 ambulansetjenesten i Trondheim. 2005 overtok firmaet også ambulansetjenesten i Orkdal. I 2011 ble det fattet omdstridt vedtak i Sør-Trøndelag fylkeskommune om at ambulansetjenesten skulle være drevet av det offentlige.

Vinje Transport A/S. Foto: Jan Habberstad

Det gamle administrasjonsbygget til Vinje Transport lå på Nardo. Bilverkstedet ligger her nå.

Kilde

  • Trondheim byleksikon