WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondheim kino

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Verdensteatret. Foto: Jan Habberstad 2014
Filmteatret. Foto: Jan Habberstad 2014
Trondheim Kino ble opprettet i 1918 som følge av at Stortinget fem år før ga kommunestyrene rett til å gi konsesjoner for kinodrift. Trondheim Kommune overtok det da privateide VerdensteateretCirkus-tomta i Prinsens gate, som tidligere hadde vært Nordens største kino med 1150 sitteplasser, og dets direktør Hans Oscar Fredrik Kunig ble da den første kommunale kinobestyrer. Filmteatret holdt til i samme bygning.

Trondheim Kino inngikk i 1938 en avtale med Folkets Hus om kinodrift og seks år senere i 1944 ble kinoen åpnet under navnet Sentrum Kino. Denne var i drift fram til 1993, da den store salen ble bygd om til fem saler og omdøpt til Nova Kinosenter. Kinosenteret ble ytterligere ombygd i perioden 2003–2004 og fikk da ytterligere seks saler. Novas storsal, Liv Ullmann-salen, har blitt modernisert flere ganger, sist i 2013 med nytt lerrett og helt nytt Atmos lydsystem.

I Strinda var ikke kommunestyret interesserte i å drive kino og lot heller distributørene Metro-Goldwyn og Universal Pictures drive Rosendal kino fram til 1929, da Trondheim Kino fikk leie lokalene som de senere kjøpte i 1957.

Trondheim Kino drev også i mange år kino i Heimdal samfunnshus under navnet Heimdal Kino.

Trondheim Kino var i perioden 1992–2000 organisert som kommunal bedrift, og ble heleid kommunalt aksjeseskap fra 2000.

Fra 2005 har Trondheim internasjonale filmfestival – Kosmorama hatt sine visninger på Trondheim Kino.

Kinosenteret har blitt ombygd i flere omganger og Prinsen Kino framstår i dag som et moderne kinosenter med åtte saler.


Kilde

  • Trondheim Byleksikon


Eksterne lenker