WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trønderski

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto fra Årbok for Byåsen Historielag 2016
Fra fabrikken.
Foto: DigitalMuseum

Trønderski var en skifabrikk som lå på Selsbakk. Det var sportshandleren Axel Bruun som i 1938 startet med å produsere ski, hovedsakelig langrennsski og turski.

Olav Lian fra Frol ble den viktigste støttespilleren for skiproduksjonen. Olav Lian var en av landets beste kombinertløpere på 1930-tallet. Han hadde jobbet for skifabrikken Splittkein, som var en av landets ledende skifabrikker både før og etter krigen. Lian fikk ansvaret for å lede skiproduksjonen på Selsbakk, en fabrikk som på det meste hadde ti ansatte.

Skiproduksjonen på Selsbakk ble imidlertid i første omgang kortvarig. To år etter oppstart kom krigen. Etter noen okkupasjonsår tok tyskerne over skifabrikken og brukte den til bilverksted. Axel Bruun selv ble avsatt av tyskerne i 1944, mens Olav Lian gikk over til motstandsbevegelsen. Det forhindret ham likevel ikke fra å fortsette skiproduksjon, men nå i smug. Det skjedde på Melhus der den foretaksomme Ola Onsøyen hadde fått tak i noen nedlagte jernbanevogner. Derfra produserte han ski i all hemmelighet, delvis med hjelp fra Olav Lian.

Trønderski skulle også bli en viktig arbeidsplass for det som skulle bli den mest kjente skifabrikken nordenfjells. Even Landsem fra Rindal startet sin karriere som skimaker i fabrikken på Selsbakk før han selv dro hjem til Rindal i 1946 og startet Landsem Skifabrikk. Det var på dette skimerket alle de store trønderske langrennsløperne Oddvar Brå, Harald Grønningen, Sverre Stensheim og Magne Myrmo gikk på i store deler av sin skikarriere. Også Landsemski fikk en knekk med skirevolusjonen, og måtte til slutt gi opp i 1987.

Trønderski satset i hovedsak på det vanlige turmarkedet, og hadde Trøndelag og Midt-Norge som sitt nedslagsfelt. Skihistorikeren Thor Gotaas skriver i boken «Skimakerne» at Trønderski også solgte ski med visse fabrikkfeil under merket «Gråkallski». Fabrikken tok også i mot ødelagte ski og fikk dem reparert.

Fabrikken ble nedlagt i 1974

Litteratur

Kilde