WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i Strinda kommune og Trondheim kommune.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Selsbakk stasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Selsbakk stasjon 1944.
Bilde fra Det gamle Byåsen i tekst og bilder 2001
Utsikt fra Selsbakk stasjon mot Leirfossene.
Selsbakk stasjon.
Foto: Magne Fugelsøy
Selsbakk stasjon ble opprettet som stoppested på Størenbanen i 1890 og oppgradert til stasjon i 1907. De første bygningene ble flyttet hit fra Sluppen stoppested (1864) og erstattet av nåværende i 1919. Stasjonsbygningen er en høyreist bygning tegnet av NSB's arkitektkontor (arkitektene Gudmund Hoel og Jens P. Flor). Bygningen minner om stasjonsbygningene på strekningen Engan-Støren og Raumabanen fra samme epoke.

En alle av lønn og alm er plantet langs vegen opp til stasjonsområdet. En utsiktshaug er anlagt som et element i stasjonsparken. Her er det satt ned stabbesteiner og plantet bjørk. I dag er dette området noe gjengrodd, men kan med enkle tiltak føres tilbake til fordums prakt ved en uttynning og opprydding i vegetasjonen. De eldste trærne har en størrelse som tyder på at parkanlegget ble anlagt samtidig med at stasjonen ble etablert. I tillegg finner vi yngre trær som antas å være fra 1950-tallet, den siste blomstringsperioden for parkkulturen ved NSB (overgartner Trygve Andersens periode i tidsrommet 1943-61).


Kilde

  • 1. Verneplan for jernbanens kulturminner. Jernbaneverket juli 2001

Eksterne lenker