WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Frimurerlogen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Frimurerlosjen i 2013
Frimurerlogen, Kongens gate 3, ble oppført i sin nåværende form 1899-1902. Den tidligere bebyggelsen i Kongens gate 3 var da da revet.

Denne praktbygningen danner fondveggen øverst i Søndre gt, med hovedtrappa rett ut mot starten på gata. Den ble oppført 1899-1902. Flere arkitekter var med på å forme praktbygget: Johan Christensen og Lars Solberg (eksteriøret og fasadene), Axel Guldahl (inngangspartiet, vestibylen og trapperommet), Karl Norum (bl a storsalen).

Den ble innviet av den siste unionskongen, kong Oscar II, som la ned grunnsteinen da han var her på byjubileet i 1897, og innviet bygningen i 1902. Det var også siste gang han var her i byen. Han var selv var frimurer, og øverste leder for frimurerne både i Sverige (1872-1907) og Norge (1872-1905).

Den store salen har vært brukt også som selskaps- og festivitetslokale og konsertsal; det var en forpliktelse overfor byen siden kommunen bidro økonomisk til bygningen. Den store festsalen er kjent for sin svært gode akustikk som konsertsal. Den er usedvanlig rikt utsmykket, bl a med takmaleri. Trondheim symfoniorkester hadde her sin faste konsertsal helt til orkesteret flyttet permanent over til Olavshallen i 1989. I første etasje er den store spisesalen. Den har også inngang fra parken i vest, og det har i flere perioder vært restaurantdrift åpent for alle.

1902-34 hadde Trondheim Børs sine lokaler i bygningen med inngang mot vest.

Bildet er en skisse laget ut fra originale foto før ca 1910.


O.Werners Forlag Trondhjem

Kilde

  • Album fra Trondhjem og Omegn. O. Werners forlag Trondheim. Dato ukjent.
    Eies av Ester Habberstad.
  • Adresseavisen 4.2.2017