WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i Strinda kommune og Trondheim kommune.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bård Gunnar Hjelde

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Bård Gunnar Hjelde.
Bård Gunnar Hjelde (20.1.1917 i Leinstrand - 16.6.1944 i Natzweiler, Tyskland) var sønn av fylkesgartner Jon Emil Hjelde og Ragnhild Marie Riiser. 2 søsken: Jon Hjelde (14.2.1923-), Sissel Ane Hjelde (2.4.1928-)

Stud. tekn. Bård Hjelde var elev ved NTH og var en dyktig radiomann. Han tok del i illegalt arbeid og ble arrestert av tyskere i august 1941 i Bymarka der han holdt på med radioutsending. Han satt ei tid arrestert i Trondheim, seinere ble han sendt til Møllergata 19 i Oslo, og så til Grini. I august 1943 ble han sendt til Tyskland, og her døde han av tyfus og sult i Natzweiler 16. juni 1944 og er gravlagt der. Han var en overmåte dyktig ung mann som tok sine eksamener med utmerkelse.

Om radiosenderen Skylark B ("Lerke B"):

Fra en godt skjult plass i Bymarka i Trondheim ble det rigget opp en kortbølgesender med direktiv antenne i en stor gran. Her ble viktige meldinger sendt til London. Skylark-B sendte først og fremst informasjon om tyske flåtebevegelser, men var også andre meldinger fra agentnettverket i hele Norge. Av de forskjellige meldingene som ble sendt herfra er vel informasjonen om tungtvannproduksjonen en av de aller viktigste. Det ble i 1988 satt opp et minnemerke ved senderens plassering.

Se også

Kilde

  • 1. WikiStrinda
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960

Eksterne lenker